Ordet mission har tilsyneladende en ret negativ klang i nogle menneskers ører. Og nogle vil åbenbart gå så langt for at blive fri for mission, at man risikerer bøde og fængsel.
Der har for nyligt kørt en historie i medierne om en far og en mor, der nægter at navngive deres barn. Det ender muligvis i en bøde eller ligefrem fængselsstraf. De nægter at navngive deres barn fordi det er folkekirken der administrerer navneregistrering i Danmark, og de mener, at stat og kirke bør være adskilt.
Det er jo et sagligt argument, som man kan mene om hvad man vil. Det jeg lagde mærke til ved sagen, var noget lidt andet. I et radioprogram hørte jeg faderen argumentere, at han ikke ønskede at blive ”missioneret for.” Det lød ikke rart, som han forklarede det.
Måske ville det være godt lige at støve begrebet lidt af. Mission betyder egentlig bare ”at være sendt”. Det er i familie med det græske ord ”apostel” som betyder det samme og bliver brugt som betegnelse for Jesu disciple. Mission er et ønske om, at det andet menneske må opleve miraklet at høre Jesus til. Både i et evighedsperspektiv, men også den gave at kende Jesus nu og her.
Gennem hele kirkens historie har mission spillet en helt central rolle for kirkens udbredelse. Dels er det praktiseret som mundens mission (kaldet evangelisation) og håndens og hjertets mission (kaldet diakoni). De skal ikke ses som hinandens modsætninger, men begge dele udtryk for mission.
Der er ikke noget tvang forbundet med at missionere, selvom nogen måske har følt det sådan. Mission er en samtale, hvor man hører hinandens argumenter og lytter. Mission er en hjælpende hånd og en åben dør, når man virkelig har brug for det.
Hvis mennesker føler sig krænket over at møde et synspunkt, der er helt anderledes end deres eget, eller føler sig krænket over at få en invitation til en gudstjeneste eller over at få en børnebibel fra den lokale sognekirke, så er samtalen først for alvor død. Så er mission for alvor død.
Derfor vil jeg gerne argumentere for samtale, for overbevisende argumenter, for uselvisk tjeneste, for åbne døre og åbne arme – for mission.