Skjern BykirkeUnderfuldt skabt
Underfuldt skabt

”Jeg takker Gud, fordi jeg er underfuldt skabt, underfulde er dine gerninger, jeg ved det fuldt ud!” (Salme 139,14). Sådan skrev David i sin tid i taknemmelighed over at være skabt, som han var. Men noget tyder på, at det samme ikke gør sig gældende i lige så høj grad, for unge piger og kvinder i kristne fællesskaber. Ifølge en ny undersøgelse lavet for adamogeva.dk svarer kun 38,3% af de kristne piger og kvinder i alderen 13-30 år, at de er tilfredse med deres krop. Til sammenligning svarer 63% af drenge og mænd i samme aldersgruppe, at de er tilfredse med deres krop.

Undersøgelsen peger på at for både unge mænd og kvinder har venner, sociale medier, omgangsformer og kropsidealer i klassen, betydning for ens egen kropstilfredshed. Det kan være at man blandt venner italesætter en utilfredshed med egen eller andres kroppe eller dyrker et uopnåeligt kropsideal, som man udsættes for på de sociale medier.

Undersøgelsen stiller en række gode spørgsmål til overvejelse: Hvordan kan man være med til at udfordre unge på deres holdninger både til egen og andres kroppe? Hvordan kan et skabelsesteologisk menneskesyn om at være skabt i Guds billede være med til at styrke selvbillede og udfordre de kropsidealer, unge efterstræber? Hvordan kan et kristent menneskesyn give modspil til nutidens snævre kropsidealer og være medspiller i forhold til et sundt kropssyn?

Gud er ret tydelig i sin anerkendelse af det skabte. Om alt det skabte står der: ”Han syntes godt om det.” (1 Mos 1,25) Men om særligt mennesket, står der: ”Han syntes virkelig godt om det.” (1 Mos 1,31) Mennesket placeres altså på en hylde for sig, over alt det andet skønne, smukke og vidunderlige i denne verden. Det er ikke et uopnåeligt kropsideal, som Gud synes virkelig godt om, det er det konkrete menneske, med både sjæl og krop. På en måde, er det den vigtigste anerkendelse, vi har brug for.

Had til en selv eller ens egen krop kan ødelægge et sind. Derfor må vi arbejde intenst med at generobre den første trosartikel om Gud som Skaber. Lad os fremhæve Guds kreativitet og menneskers fysiske forskellighed, i stedet for at hylde ét snævert og urealistisk kropsideal. Lad os tage Guds ord til os, når han siger, at vi alle er ”underfuldt skabt.”

Hvis man er mere interesseret i emnet, er der netop udkommet en bog på Credo forlag, der hedder Nøgne uden skam af Stefan Gustavsson fra Sverige.

Morten Rugager Kristensen, præst

Seneste blogindlæg

“Vil du være min ven?”

“Vil du være min ven?”

"Vil du være min ven?" Blogindlæg om fællesskab Hver tirsdag er der legestue i Skjern Bykirke fra 10-12. En dag kom der en lille pige hen til mig og spurgte frimodigt og forventningsfuld: ”Vil du være min ven?” Det gjorde mig glad med denne åbenhjertighed og direkte...

læs mere
Når I faster!

Når I faster!

Jesus siger ”når I faster” til sine disciple i Matthæusevangeliet 6,16. Han siger ikke ”hvis I faster!” Gennem mange år havde jeg ikke nogen praktisk forståelse og erfaring af det at faste

læs mere