Skjern BykirkeGode råd om givertjeneste

Gode råd om givertjeneste

[hr]

Fast givertjeneste

ved Flemming Kofod-Svendsen – uddrag af kronik i Kristeligt Dagblad

For et par år siden fik danskerne 10-11 milliarder kr. i skattelettelser. Skal vi automatisk bruge de penge på os selv? Eller vil vi satse på at opbygge en permanent givertjeneste, hvor vi regelmæssigt lægger penge til side til gavn for andre, der har mere brug for dem end os? Prøv at overveje følgende:

1. Der er en glæde ved at give regelmæssigt. Man er med til at gøre en forskel. Hvad du end føler, så sid ikke og vent på et “kick”. Begynd givertjenesten med det samme.

2. Vent ikke, til du bliver rig. Du vil aldrig få penge nok, så du har “råd” til at give. Begynd der, hvor du er, uanset alder og tegnebog.

3. Begynd i det små. Du bliver ikke mester i at give med ét slag, men prøv at få orden og overblik. Forældre må gerne være kreative og på positiv måde involvere børnene i givertjenesten.

4. Søg efter kvalitet og ansvarsbevidst ressourceforbrug. Bestem dig for, hvilke organisationer og eventuelt personer du vil støtte fast og gerne over længere tid. Tag medansvar for, hvordan morgendagens landskab af almennyttige organisationer skal se ud.

5. Tjek dit forbrug. Vurder, om nogle af de penge, du bruger på dig selv, snarere burde stilles til rådighed for andre.

6. Glade givere er opfindsomme. Vær åben for at låne ud og give ting videre, som andre har mere brug for end du. Giv også af din tid.

7. Det er klogest at sætte et månedligt beløb til side. Gavebidrag bør betragtes som en udgift på linje med alle andre. Giv regelmæssigt, gerne månedlig. En særlig gavekonto kan være en god hjælp, ligesom betalingsservice og faste overførsler er praktiske foranstaltninger. Lav for eksempel et lille kartotek over det, du vil støtte. Det vil give dig overblik – og sikkert også glæde.

8. Måske har du et større beløb stående i banken. Du kan skabe liv i pengene ved at låne dem ud til en almennyttig organisation til en lav rente. Ikke så få vælger at give “deres” organisationer rentefrie lån. Man skal jo betale skat af renteindtægterne, så det kan være en fornuftig måde at praktisere givertjeneste på. Nogle vælger at være mere offensive og låner penge i banken, som de stiller til disposition for en almennyttig organisation. Renterne, man betaler til banken, bliver en del af givertjenesten, og for øvrigt er der fradragsret for renterne på selvangivelsen.

Der findes et syn på livet, som indebærer, at vi må træffe valg, tage initiativ, løbe risiko, møde udfordringer, skabe muligheder. En sådan måde at leve på kan være meget krævende, vanskelig, ja af og til næsten umulig. Men det er vigtigt at fastholde, at et sådant liv er meget spændende og fascinerende.